czwartek, 20 stycznia 2011

Duszone boczniaki



Niestety zmuszona jestem kontynuować dania bezpiekarnikowe :) W związku z tym przeglądam wszystkie bałkańskie przepisy na różnego rodzaju potrawy duszone. Z założenia powinny być one zdrowsze (lżejsze) niż te pieczone, ale z praktyką jest różnie. Dzisiaj chciałabym wam zaprezentować duszone boczniaki, które oczywiście do lekkostrawnych nie należą. Składniki:

* całe boczniaki
* pietruszka
* czerwona cebula
* śmietana
* masło/oliwa

Potrawa oczywiście jest prosta i nieskomplikowana;) Wystarczy pokroić boczniaki jak poniżej:


Potem szatkujemy cebulę i pietruszkę.Wszystko to wrzucamy na rozgrzaną oliwę lub masło. Dusimy 20 min (raczej nie dodajemy wody, ewentualnie minimalnie). Moja tajemnica to dodanie suchych borowików (rozdrobnionych na proszek). Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie każdy taki bajer w domu ma, ale czasami warto;). Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę (ja oczywiście preferuję 36%, ale rozumiem, że nie każdy lubi się tuczyć). Danie wykładamy na talerz i posypujemy pietruszką. Prijatno!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz