poniedziałek, 20 grudnia 2010

Ciasto z zimowym kurczakiem balkanique


Na ten pomysł wpadłam wczoraj rano i od razu postanowiłam wcielić go w życie. To będzie taki francusko-bałkański miks. Zrobimy ciasto kruche z kurczakiem i typowo bałkańskimi warzywami. Idealne na święta, a przede wszystkim na zimowe wieczory. Nie bawcie się w robienie kruchego ciasta, chyba, że umiecie :) Składniki:

* pierś kurczaka (ok. 700g)
* bakłażan
* pomidory (2-3 duże)
* czosnek
* natka
* suszone grzyby
* kruche ciasto :)
* cytryna
* cebula

Zacznę od tego, że popełniłam od razu błąd na samym początku. Farsz bez kurczaka trzeba przygotować oddzielnie. Proponuje wykorzystać przepis, który już tutaj publikowałam (chodzi o pastę bakłażanową). Chodzi, żeby zrobić go tyle, by wypełnił ciasto w waszym naczyniu. Moje było średnie wiec jeden bakłażan i 2 pomidory w zupełności wystarczyły. Zaczynamy od grzybów. Wrzucamy kilka sztuk do rondelka, do gotującej się wody. Robimy redukcje, czyli gotujemy, aż zostanie esencja z grzybów (ale bez przesady z tą esencją, niech zostanie ok. 3-4 milimetrów płynu. Grzybki siekamy na drobne kawałki. Kurczaka kroimy w kawałki, dodajemy czosnek, posiekaną natkę i solimy. Odstawiamy na chwilę.



 Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy posiekaną cebulę, po chwili kurczaka i grzyby (plus esencja z rondelka). Smażymy. Warto dodać do tego bulionu lub rosołu. Farsz będzie bardziej soczysty. Teraz tak, my wrzuciliśmy warzywa do kurczaka i to był błąd, bo nie mogliśmy ich potem zmiksować. Z drugiej strony wszystko zależy od was - jeśli macie ochotę na ciekawszą teksturę, to robicie jak my - kawałki upieczonego i obranego ze skóry bakłażana, kawałki pomidorów itd. Jeśli nie, to poszukajcie przepisu na pastę i zróbcie ją oddzielnie, a następnie połączcie z kurczakiem. Cały farsz przyprawiłam dodatkowo solą, szczyptą oregano i bazylii.



Przygotujcie teraz ciasto. Wyłóżcie spód i boki naczynia, a następnie wstawcie do piekarnika, żeby się zapiekło. Kiedy będzie gotowe, nałóżcie farsz.


Pozostaje już tylko nałożyć pozostałe ciasto na wierzch farszu, ładnie zakleić z bokami i wstawić do piekarnika. Piec, aż się zarumieni. Prijatno!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz