Wracamy do tematyki śniadaniowej. Mojej ulubionej. Dzisiaj zrobię coś zupełnie prostego, a przede wszystkim na pewno znanego przez część z was. Potrzebne będą:
* 3-4 kromki starego chleba (tylko błagam was, takiego, który jeszcze nie spleśniał :))
* jajko
* mąka (na oko ze 3 łyżki)
* niecała filiżanka wody
Tak naprawdę do tego pasuje wszystko, ale jeśli chcecie mieć bałkański smak to najlepiej jeśli się ograniczycie do wyżej wymienionych.
Jak to zrobić? Jajko rozbijamy do jakiegoś naczynia (ja sobie ułatwiam życie i biorę takie plastikowe opakowanie spożywcze lekko większe od kromki chleba), wlewamy wodę, solimy i mieszając wsypujemy mąkę. No i prawie gotowe. Na patelni rozgrzewamy olej (olej nie rozgrzany bardziej wsiąka w to, co wrzucimy na patelnie), a kromki chleba dokładnie maczamy w jajku i bach na patelnie. Zarumienić, położyć na talerz i zjeść ze smakiem. Zajęło mi to 10min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz