czwartek, 4 listopada 2010

Sałatka z fasoli



Prosta sałata z fasoli jest jadana chyba przez wszystkich mieszkańców Bałkanów. Czasami zresztą mam wrażenie, że fasola na Bałkanach, to jak u nas ziemniaki. Jest jej pełno w codziennym życiu - gotowana, duszona, pieczona, smażona, z kapustą, do mięs albo równie często sama. Tak jak w tej sałatce, dlatego potrzebne nam będą jedynie następujące składniki:

* biała fasola (tyle, ile chcecie mieć sałaty)
* cebula
* natka pietruszki
* oliwa
* ocet winny

Fasolę dzień wcześniej wstawiamy do wody, żeby nasiąkła. Następnego dnia gotujemy ją aż zmięknie, czyli pewnie około godziny albo i dłużej. To jedyny jej mankament. Nie popieram chodzenia na łatwiznę, ale w wersji ekspresowej stosujemy fasolę z puszki. Kroimy cebulę albo w plastry, albo drobno siekamy i wrzucamy do miski. Solimy, a następnie lekko zgniatamy ręką. Dodajemy gotową fasolę i posiekaną pietruszkę. Solimy i pieprzymy do smaku (albo zamiast pieprzu wrzucamy szczyptę ostrej papryki mielonej). Lekko zlewamy wszystko octem, mieszamy i odstawiamy na jakieś 10 min. Na koniec dodajemy oliwę. I tyle :)

Ten przepis niech będzie wstępem do przyszłych przygód fasolowych :) Poza tym najsmaczniejsze są zawsze rzeczy proste! I tego się trzymajmy :)

2 komentarze:

  1. ... i dobrze smakuje z tunczykiem z puszki, takim najzwyklejszym :)

    Ludmila

    OdpowiedzUsuń